Υπενθυμίζεται ότι η Οικογιορτή γίνεται με σεβασμό προς το περιβάλλον και το συνάνθρωπο. Συνεπώς όλοι μας που θα συμμετέχουμε στην Οικογιορτή (ως διοργανωτές, επισκέπτες και παραγωγοί) πρέπει να φροντίσουμε, φεύγοντας να αφήσουμε το μέρος καθαρό, όπως το βρήκαμε.

Προσπαθώντας λοιπόν να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, ξεκινάμε με προσπάθειες πρόληψης της παραγωγής απορριμμάτων της Οικογιορτής. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας καλούμε τους επισκέπτες, τους παραγωγούς, αλλά και τους διοργανωτές να είναι εφοδιασμένοι με τα δικά τους σκεύη εστίασης (ποτήρια, πιάτα και μαχαιροπίρουνα). Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο, προτείνουμε στους παρευρισκομένους να φροντίσουν για τα δικά τους δοχεία νερού (παγούρια ή μπουκάλια γεμισμένα από το σπίτι). Είναι γνωστό σε όλους το φαινόμενο, σε μαζικές εστιάσεις, να μαζεύονται πολύ μεγάλες ποσότητες από ογκώδεις πλαστικές συσκευασίες νερού. Αν αυτή η πρακτική ακολουθηθεί από αρκετούς επισκέπτες, η μείωση των απορριμμάτων μπορεί να είναι πολύ σημαντική.

Για να ευαισθητοποιήσουμε ακόμα κι αυτούς που ίσως να μη μπόρεσαν να διαβάσουν αυτές τις γραμμές διαδικτυακά, φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε/προσφέρουμε μειωμένη τιμή ροφημάτων για τους αγοραστές που θα έρχονται με το ίδιο βιοδιασπώμενο ποτήρι τους, για να το ξαναγεμίσουν, σε αντίθεση με αυτούς που θα έρχονται αφού έχουν πετάξει το πρώτο στα σκουπίδια.

Στο πλαίσιο της πρόληψης παραγωγής απορριμμάτων προς τελική διάθεση, δηλαδή ταφή, εντάσσεται και η πρωτοβουλία μας να κομποστοποιήσουμε όλα μας τα οργανικά απορρίμματα. Όλα τα υλικά της κουζίνας μας, αλλά και τα υπολείμματα τροφίμων των επισκεπτών, καθώς επίσης και τα βιοδιασπώμενα είδη εστίασης που θα διατίθενται, στο τέλος θα καταλήξουν στον κάδο κομποστοποίησης, για να μετατραπούν σταδιακά σε κομπόστ/εδαφοβελτιωτικό, στο πρώτο σημείο κομποστοποίησης στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά και το Κωπηλατοδρόμιο. Τα αποτελέσματα θα έχουμε τη χαρά να τα θαυμάσουμε στην επόμενη Οικογιορτή!!

Φροντίζουμε για τη διαλογή στην πηγή με σκοπό την ανάκτηση υλικών συσκευασίας όπως πλαστικό, μέταλλο, γυαλί και χαρτί. Συμμετέχουμε σωστά στην ανακύκλωση, διαχωρίζοντας σωστά τις συσκευασίες μας από τα άλλα υπολείμματα που τυχόν θα έχουμε, και φροντίζουμε να τις ρίχνουμε στα σημεία που θα φέρουν την κατάλληλη σήμανση. Οι εθελοντές μας, αλλά και εμείς οι διοργανωτές, θα φροντίσουμε έτσι ώστε τα σημεία συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών να είναι ευδιάκριτα και καθαρά.

Τέλος, φροντίζουμε αν έχουμε υπολείμματα τα οποία δεν εμπίπτουν σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες, να τα πάρουμε μαζί μας και να τα ρίξουμε στους κάδους των κατοικιών μας. Με αυτό τον τρόπο θα επιβαρύνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο τον τόπο που θα μας φιλοξενήσει για μια εβδομάδα, “πατώντας ελαφρά”, μειώνοντας το οικολογικό μας αποτύπωμα.

Επιλέγουμε να μην παράγουμε απορρίμματα. Είναι η γιορτή των κριτικών παραγωγών, που θέλει να γεννήσει και κριτικούς καταναλωτές!

Advertisements